Τι είναι το e-mail spam;

Νοέμβριος 22, 2007 στο 23:36 | Αναρτήθηκε στις Internet, Αφιέρωμα | Σχολιάστε
Ετικέτες: , , , , ,

stop spam

Σκέφτηκα ότι είναι πολύ χρήσιμο να ενημερωθούν όλοι για το συγκεκριμένο θέμα που θα αναπτύξω. Αναφέρομαι στο e-mail spam (θα το συναντήσετε και ως junk mail ή bulk mail). Θεωρώ ότι είναι υποχρέωση όλων μας να αναφερόμαστε σε παρόμοια θέματα τα οποία θα βοηθήσουν κάποιους συνανθρώπους μας να αναγνωρίσουν και να κατανοήσουν καθημερινούς κινδύνους του Internet. Στο θέμα μας λοιπόν.

Λαμβάνω καθημερινά πάρα πολλά ηλεκτρονικά μηνύματα από γνωστούς και άγνωστους τα οποία λένε ότι αν τα προωθήσω θα έχω καλή τύχη στη ζωή μου, ότι θα τα ανιχνεύσουν διάφορες εταιρίες και θα μου στείλουν επιταγή με χρήματα, ότι αν δε το προωθήσω θα χάσω τη ζωή, ότι κάποιος πάσχει από σοβαρή ασθένεια και χρειάζεται τη βοήθεια μου και πρέπει να ενημερώσω όλο τον κόσμο, ότι πρέπει να ενημερώσω όλους για το νέο καταστροφικό ιό που ρημάζει τους υπολογιστές και άλλα τέτοια παραπλανητικά και ηλίθια μηνύματα.

Αυτά είναι τα λεγόμενα αλυσιδωτά μηνύματα (chain e-mails) τα οποία χρησιμοποιούν κατά κάποιο τρόπο το πυραμιδικό σύστημα (για όσους γνωρίζουν το multilevel marketing το οποίο καταρρέει εάν δεν τροφοδοτείται η βάση του με νέους πωλητές και το οποίο εφάρμοσαν σε μεγάλη κλίμακα εταιρίες του εξωτερικού).

Θα έχετε παρατηρήσει φαντάζομαι (είναι εύκολο να το κάνετε) ότι όλα τα μηνύματα έχουν σαν βασική φράση «στείλτε το στους φίλους σας» ή «στείλε το σε 10 φίλους» ή «στείλε το σε όλες τις διευθύνσεις email που έχεις» και άλλα τέτοια παρόμοια. Επίσης το μήνυμα περιέχει πάντα κάτι θετικό σαν αποτέλεσμα της προώθησης που θα κάνω όπως ανέφερα στην αρχή.

Στη συνέχεια αυτό που κάνει ο καθένας όταν λαμβάνει τέτοια μηνύματα είναι να τα προωθήσει χωρίς να το σκεφτεί. Άλλωστε γιατί όχι; Δύσκολο πράγμα είναι η προώθηση; Τρία κλικ είναι, άντε τέσσερα! Από αυτό το σημείο αρχίζει το «παιχνίδι».

Εδώ να σας πω μερικά βασικά πράγματα:

Α) Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κερδίσετε χρήματα εάν προωθήσετε αυτά τα email (είναι τελείως ψέμα τα παραδείγματα που αναφέρονται μέσα στα μηνύματα ότι ο τάδε έλαβε επιταγή, ο άλλος κέρδισε χρήματα κλπ.).

Β) Δεν υπάρχει κανένας τρόπος με τον οποίο εταιρίες ανιχνεύουν ότι όντως προωθήσατε τα email και αφού το κάνατε πρέπει να σας πληρώσουν ποσοστό χρημάτων.

Γ) Με το να προωθήσετε τέτοιου τύπου μηνύματα δεν μπορείτε να βοηθήσετε κάποιον που έχει σοβαρή ασθένεια. Η προώθηση δεν είναι φάρμακο για τον ασθενή. Υπάρχουν πιο ανθρώπινοι τρόποι να βοηθήσετε κάποιον.

Θα έχετε παρατηρήσει σε αυτά τα email ότι περιέχουν απίστευτα μεγάλο αριθμό διευθύνσεων email. Συνήθως ψάχνουμε σας χαμένοι στο διάστημα μέσα σε όλο αυτό το χάος διευθύνσεων για να βρούμε τι στο καλό γράφει και που το γράφει.

Γιατί τόσες διευθύνσεις μέσα στα μηνύματα; Μα γιατί εμείς το προκαλούμε αυτό. Γιατί αυτό μας υποδεικνύουν. Όταν ένα μήνυμα το προωθούμε αυτομάτως εμπεριέχει το κυρίως μήνυμα συν όλες τις προηγούμενες διευθύνσεις παραληπτών και αποστολέων!

Ο κύκλος αρχίζει από κάποιους κακόβουλους και πονηρούς. Θα σας το περιγράψω με ένα παράδειγμα.

Κάποιοι πονηροί τέτοιοι άνθρωποι (λέγονται spammers) με τρόπο έξυπνο συντάσσουν ένα παραπλανητικό τέτοιο μήνυμα το οποίο π.χ. υπόσχεται ότι θα σας δώσει χρήματα. Το στέλνουν σε εσένα μόνο (και όχι μόνο αλλά παράδειγμα λέμε). Εσύ το λαμβάνεις και το προωθείς σε 10 φίλους σου. Κάθε ένας από τους 10 φίλους σου το προωθεί σε 10 δικούς του. Τι έχουμε ως εδώ; Σωστά! 100 παραλήπτες. Κάθε ένας από τους 100 το προωθεί σε άλλους 10. Και πάλι σωστά μαντέψατε, 1000 παραλήπτες σύνολο. Στην επόμενη προώθηση θα έχουμε 10.000 παραλήπτες και… 10.000 μοναδικές διευθύνσεις email.

Το μήνυμα ανάμεσα σε όλες αυτές τις προωθήσεις «κουβαλάει» α) τις διευθύνσεις των παραληπτών και αποστολέων και β) τις διευθύνσεις των spammers. Αν και το μαντέψατε κάποιοι εγώ θα συνεχίσω τη διαδρομή. Κάθε φορά που γίνεται μια προώθηση πάντα το μήνυμα με όσες διευθύνσεις υπάρχουν εκείνη τη στιγμή λαμβάνονται και από τους spammers γιατί πάντα υπάρχουν οι διευθύνσεις τους μέσα στα μηνύματα.

Τα μηνύματα αυτά συγκεντρώνουν μόνο ενεργές διευθύνσεις email γιατί πολύ απλά αυτές ανήκουν σε ενεργούς ανθρώπους οι οποίοι καθημερινά χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Το φινάλε είναι ότι όλες αυτές τις δισεκατομμύρια διευθύνσεις τις συγκεντρώνουν οι spammers και τις πουλάνε στην κυριολεξία σε εταιρίες διαφημιστικές και προώθησης πωλήσεων οι οποίες μας βομβαρδίζουν με τόνους διαφημιστικών μηνυμάτων που αφορούν Viagra και διάφορα φάρμακα, πορνογραφικά web site, βοηθήματα sex, ναρκωτικά, online τζόγο και πολλά άλλα διάφορα. Κάποια από αυτά τα μηνύματα «κουβαλάνε» μαζί τους κακόβουλο λογισμικό και ιούς που σκοπό έχουν να εγκατασταθούν στο παρασκήνιο χωρίς να το αντιληφθείτε και να συλλέξουν όλες τις διευθύνσεις email που περιέχει οπουδήποτε μέσα ο υπολογιστής σας. Σημαντικό ρόλο εδώ παίζουν οι εφαρμογές Antivirus οι οποίες στην πλειονότητα τους αντιμετωπίζουν άμεσα την ανίχνευση τέτοιων λογισμικών.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να σταματήσουμε να προωθούμε όλοι τέτοια μηνύματα έτσι ώστε να σταματήσουν κι αυτοί να πουλάνε τις διευθύνσεις μας και να κερδοσκοπούν εις βάρος μας. Έτσι θα σταματήσουν πολλοί κίνδυνοι που κρύβονται μέσα στο e-mail spam και θα μειωθούν όλα αυτά τα «σκουπίδια» του διαδικτύου. Είναι το πιο ανέξοδο και κερδοφόρο προϊόν το spam mail για αυτές τις πονηρές εταιρίες. Τα spam mail υπολογίζονται σε 90 δισεκατομμύρια (σωστά διαβάσατε!) καθημερινά και αποτελούν το μεγαλύτερο όγκο της παγκόσμιας διακίνησης των e-mail.

Τέλος σας έχω ετοιμάσει παρακάτω μία εικόνα-παρουσίαση όπου μπορείτε να δείτε την κυκλική διαδρομή του spam mail.

Spam e-mail route 

Κλικ πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση.

 

Advertisements

Σχολιάστε »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.
Entries και σχόλια feeds.

Αρέσει σε %d bloggers: