Η οπτικοακουστική ιστορία της ΕΡΤ επιτέλους online!

Δεκέμβριος 10, 2007 στο 13:09 | Αναρτήθηκε στις Internet, Ελλάδα | 6 Σχόλια
Ετικέτες: , , , ,

ert archives

«… αγαπημένες σειρές που άφησαν εποχή, ντοκιμαντέρ, μουσικές και παιδικές εκπομπές, εκπομπές για το θέατρο, τις τέχνες, τον αθλητισμό και την ενημέρωση είναι πλέον στη διάθεση του κοινού«

Η ΕΡΤ επιτέλους άρχισε να υλοποιεί την επί σειράς ετών επιθυμία πάρα πολλών για ψηφιοποίηση του οπτικοακουστικού αρχείου της. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ελεύθερα ο καθένας από εμάς μπορεί σε ένα όμορφο Web 2.0 περιβάλλον να κάνει αναζήτηση  και να παρακολουθήσει εκπομπές, ντοκιμαντέρ, φωτογραφίες, βίντεο και ηχητικά ντοκουμέντα από το σημαντικό και σπάνιο αρχείο της ΕΡΤ.

Πρόσβαση στο site του οπτικοακουστικού υλικού μπορείτε να έχετε μέσω της κεντρικής σελίδας του ert.gr ή απευθείας πρόσβαση στη διεύθυνση http://62.103.160.123 

Ομολογώ να πω ότι είναι πάρα πολύ σημαντική κίνηση της ΕΡΤ να ψηφιοποιήσει όλον αυτό το θησαυρό γνώσης και πολιτισμού και θα ήθελα να συνεχιστεί όλη αυτή η προσπάθεια με την ίδια ένταση.

Ειδικότερα, η ΕΡΤ μέσω αυτού του έργου, αποσκοπεί στην ανάδειξη των οπτικοακουστικών αρχείων της στην «Κοινωνία της Πληροφορίας» με ενέργειες που:

 • Διαφυλάττουν το πολύτιμο οπτικοακουστικό υλικό από τη φυσική φθορά μέσω συστημάτων και διαδικασιών ψηφιοποίησης.

 • Προσθέτουν αξία στο εν λόγω υλικό μέσω της συστηματικής ηλεκτρονικής τεκμηρίωσής του.

 • Παρέχουν ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό με τη χρήση των τεχνολογιών του Διαδικτύου και των ηλεκτρονικών εκδόσεων, κατά τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζονται τα πνευματικά δικαιωμάτων των δημιουργών.

  Η αξία, η σημαντικότητα αυτού του έργου είναι ανεκτίμητη. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι το ιστορικό οπτικοακουστικό αρχείο της ΕΡΤ περιέχει το 70% του συνόλου του ελληνικού οπτικοακουστικού περιεχομένου.

[via]

Advertisements

6 Σχόλια »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Αξιέπαινη προσπάθεια όντος!

  Αλλά αν μπείτε στις σελίδες του αρχείου θα παρατηρήσετε ότι δυστυχώς για την κωδικοποίηση και διάθεση των βίντεο έχει επιλεγεί η κλειστή – ιδιόκτητη από τη microsoft μορφη (format) windows media περιορίζοντας την πρόσβαση μόνο σε όσους διαθέτουν λειτουργικό σύστημα windows ή MacOSX κλειδώνοντας ουσιαστικά απ’ έξω τους χρήστες άλλων εμπορικών λειτουργικών συστημάτων, όπως unix, BSD αλλά και ελεύθερων όπως το GNU/Linux.

  Ειδικά ο αποκλεισμός των χρηστών GNU/Linux και ελεύθερου λογισμικού γενικότερα είναι απαράδεκτος μια εποχή μάλιστα που το ελεύθερο λογισμικό αποκτά όλο και μεγαλύτερη δημοτικότητα και πολλοί διεθνείς και κρατικοί οργανισμοί στρέφονται προς την χρήση του. Έχω στείλει ήδη ένα σχετικό μήνυμα και έχω κάνει μια πιο λεπτομερή αναφορά στο ιστολόγιό μου. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να διαβάσει εδώ: http://ktogias.wordpress.com/2007/12/10/Το-αρχείο-της-ΕΡΤ-στο-διδίκτυο-σε-ιδιόκ/

 2. @:ktogias: Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Ύποθέτω ότι ίσως επειδή ξεκίνησε πιλοτικά αυτή η προσπάθεια της ΕΡΤ, αρχικά να μην έχουν προγραμματίσει τη διάθεση των αρχείων video προς όλα τα λειτουργικά συστήματα. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι οι συντελεστές όλου αυτού του project ψηφιοποίησης δε μερίμνησαν για την εγγενή υποστήριξη όλων των λειτουργικών συστημάτων. Ελπίζω να είναι στα άμεσα σχέδια τους η υποστήριξη περισσότερων λειτουργικών συστημάτων διότι δεν νοείται ένα κρατικό ανάλι όπως η ΕΡΤ να περιορίζει στους Έλληνες πολίτες αλλά και στους ξένους την πρόσβαση στην πληροφορία. Άλλωστε εαν δεις και στο site της ΕΡΤ μιλάνε για την «Κοινωνίας της ΠΛηροφορίας».

 3. Κι εγώ το ελπίζω, αλλά μερικές φορές πρέπει να φωνάζουμε ακόμα και τα αυτονόητα… Άλλωστε κάτι ανάλογο δεν είχε συμβεί στην αρχή και με την ηλεκτρονική υποβολή φορολογικής δήλωσης στο taxis; Αρχικά το σύστημα λειτουργούσε μόνο κάτω από windows και IE.. Χρειάστηκαν 1-2 χρόνια γκρίνιας από τους χρήστες αλλών λειτουργικών συστημάτων για να το ξαναγράψουν έτσι ώστε να είναι ανεξάρτητο πλατφόρμας.

 4. @ktogias: Ναι όντως θυμάμαι τη περίπτωση του Taxis. Δε βρίσκω πάντως λόγο να μη προχωρήσουν σε υλοποίηση του αιτήματος μας.

 5. Aν θέλετε να κατεβάσετε κάτι, χρησιμοποιείστε
  το Replay AV με την διαδικασία του URL Finder

  για παράδειγμα το πρώτο μέρος της ταινίας σχετικά
  με το Πολυτεχνείο είναι :

  mms://62.103.160.125/wpasV2/0000006668/0000/pubmedia.wmv

 6. Ένας πολύ πιο απλός τρόπος για να βρείτε το url του wmv αρχείου
  είναι να γράψετε στον download manger το url του browser και έτσι
  αφού κατεβάσετε το .aspx αρχείο, το ανοίγετε με το notepad και
  ψάχνετε και βρίσκετε (προς το τέλος) την mms:// διεύθυνση του .wmv αρχείου.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.
Entries και σχόλια feeds.

Αρέσει σε %d bloggers: