Η Cola «χτυπάει» στα νεφρά

Ιανουαρίου 30, 2008 στο 21:03 | Αναρτήθηκε στις Ερευνα, Υγεία | 3 σχόλια
Ετικέτες: , , , , , ,

Cola

Δύο ποτήρια αναψυκτικών τύπου κόλα την ημέρα μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στα νεφρά. Επιδημιολογική μελέτη ερευνητών από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση ποτών κόλα συνδέεται με διπλάσιο κίνδυνο για ανάπτυξη χρόνιας νεφρικής νόσου.

Ήταν έως σήμερα γνωστό από διάφορες μελέτες ότι η συχνή κατανάλωση αναψυκτικών αυξάνει τον κίνδυνο σακχαρώδη διαβήτη και παχυσαρκίας. Επίσης, τα αναψυκτικά τύπου κόλα- τα οποία περιέχουν υψηλά επίπεδα φωσφορικού οξέος- έχουν συσχετιστεί με νεφρολιθίαση. Τα στοιχεία αυτά, όμως, βασίζονταν κυρίως σε επιστημονικές παρατηρήσεις και μικρές μελέτες. Η πρόσφατη έρευνα δίνει νέα διάσταση στο θέμα.

Τα ευρήματα.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Εpidemiology» και παρουσιάστηκε στην εφημερίδα «Νew Υork Τimes». Η ερευνητική ομάδα συνέκρινε τις διατροφικές συνήθειες 465 ατόμων με χρόνια νεφρική νόσο και αυτές 467 υγιών ατόμων. Αφού ήλεγξαν διάφορους άλλους παράγοντες που μπορεί να παίζουν ρόλο στη δημιουργία της νόσου, οι ερευνητές βρήκαν ότι η κατανάλωση δύο ή περισσοτέρων αναψυκτικών τύπου κόλα την ημέρα- είτε ήταν τα κανονικά αναψυκτικά είτε αυτά με συνθετικά γλυκαντικά (λάιτ)- συσχετιζόταν με διπλάσιο κίνδυνο για χρόνια νεφροπάθεια.

Αντιθέτως, η κατανάλωση δύο ή περισσοτέρων άλλων ανθρακούχων αναψυκτικών- που δεν είχαν κόλα- δεν αυξάνουν τον κίνδυνο για νεφροπάθεια. «Οι ερευνητές που έχουν κάνει τη μελέτη είναι πολύ σοβαροί και τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν σε ένα έγκυρο ιατρικό περιοδικό», σχολιάζει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Παγώνα Λάγιου. «Όπως αναφέρουν όμως και οι ίδιοι, πρόκειται για προκαταρκτικά ευρήματα και χρειάζονται περαιτέρω επιβεβαίωση».

Οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για το θέμα, αλλά ότι τα ευρήματά τους υποστηρίζουν την επί μακρόν επικρατούσα αντίληψη ότι κάποιο συστατικό στα αναψυκτικά τύπου κόλα- για παράδειγμα, το φωσφορικό οξύ- ή η ικανότητά τους να αφαιρούν το ασβέστιο από τα οστά φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο για λίθους στα νεφρά, νεφρική ανεπάρκεια και άλλες παθήσεις που βλάπτουν τη νεφρική λειτουργία.

«Παλαιότερη κλινική μελέτη είχε δείξει ότι άτομα που είχαν περάσει νεφρολιθίαση και έπιναν αναψυκτικά τύπου κόλα είχαν αυξημένες πιθανότητες να επανεμφανίσουν γρήγορα τη νόσο», λέει η κ. Λάγιου. «Στις διαιτητικές οδηγίες, άλλωστε, που έχει εκδώσει το υπουργείο Υγείας, δίνεται η συμβουλή στο κοινό να αποφεύγει γενικώς τα αναψυκτικά και να πίνει νερό για να ξεδιψάσει. Η συμβουλή μας είναι: μην περιλαμβάνετε τα αναψυκτικά τύπου κόλα στην καθημερινή διατροφή σας και, σε καμιά περίπτωση, μην κάνετε κατάχρησή τους».

Αυξάνει και την πίεση.
Τα αναψυκτικά κόλας έχει βρεθεί ότι αυξάνουν και την αρτηριακή πίεση. Αυτό μας πληροφορεί ο νεφρολόγος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, κ. Ιωάννης Βλαχογιάννης και εξηγεί: «Έχει αποδειχθεί από πειραματικές μελέτες ότι η κατανάλωση αναψυκτικών τύπου κόλα αυξάνει την αρτηριακή πίεση περισσότερο από τον καφέ. Φαίνεται ότι η κατανάλωση αυτών των ποτών επιδρά στο ρυθμιστικό σύστημα του οργανισμού, το οποίο είναι υπεύθυνο και για την αιμοδυναμική σταθερότητα».

Ο ακριβής μηχανισμός της νεφροτοξικής δράσης της κόλας δεν είναι ακόμα γνωστός στους επιστήμονες. «Δεν γνωρίζουμε σε ποιο σημείο του μεταβολισμού ή της εσωτερικής ισορροπίας του οργανισμού, ή σε ποιο κυτταρικό σύστημα επενεργούν αυτά τα αναψυκτικά», λέει ο κ. Βλαχογιάννης. «Υποθέτουμε ότι μπορεί να δρουν επιβαρυντικά στη νεφρική λειτουργία, λόγω της αύξησης της πίεσης. Είναι επίσης πιθανό να δρουν ως επιβαρυντικοί παράγοντες στους νεφρούς, κατακρατώντας ασβέστιο (δηλαδή, να δρουν σαν τα φάρμακα που κατακρατούν ασβέστιο). Πάντως, το αναψυκτικό αυτό, χωρίς να προσφέρει τίποτα σημαντικό στον οργανισμό μας, μπορεί – με τη μεγάλη κατανάλωσή του- να έχει συνέπειες στην υγεία μας».

Ο καθηγητής συνιστά να αποφεύγουν την κατανάλωση αναψυκτικών τύπου κόλα κυρίως τα εξής άτομα:
● Οι ηλικιωμένοι.
● Όσοι πάσχουν από νεφρική νόσο.
● Όσοι έχουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο (υπέρταση, διαβήτη, δυσλιπιδαιμία, μεταβολικές διαταραχές κ.ά.)
● Οι παχύσαρκοι ενήλικοι
● Τα παχύσαρκα παιδιά
● Οι καπνιστές

[via]

3 σχόλια »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Από που να γλιτώσουμε!;!

  2. Όσο πάμε, κάθε τι βλαβερό βγάζει ακόμα περισσότερα αρνητικά, ενώ ότι καλό έχει απομείνει θα βγει κι αυτό σκάρτο..

  3. @giannisk: Τελικά καταλαβαίνει κανείς ότι τα τρόφιμα που δεν βλάπτουν την υγεία είναι πολύ λίγα και μάλλον προέρχονται μόνο από τη φύση.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.
Entries και σχόλια feeds.

Αρέσει σε %d bloggers: