«Αιώνιος ταξιδιώτης» έγινε το διαστημικό σκάφος Οδυσσέας!

27 Φεβρουαρίου, 2008 στο 19:51 | Αναρτήθηκε στις Διάστημα | Σχολιάστε
Ετικέτες: , , , , , , , , ,

Ulysses 

Έπειτα από μια οδύσσεια 17 χρόνων σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, το ευρω-αμερικανικό διαστημικό σκάφος Ulysses έχει σχεδόν εξαντλήσει τη θερμοηλεκτρική του γεννήτρια και θα πάψει να λειτουργεί σε μερικές εβδομάδες λόγω του ψύχους, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA).

Το Ulysses επελευθερώθηκε από το διαστημικό λεωφορείο το 1990 και έκτοτε έχει πραγματοποιήσει τρεις πλήρεις περιφορές πάνω από τους πόλους του Ήλιου.

Η Γη και τα περισσότερα άλλα σώματα του Ηλιακού συστήματος κινούνται μαζί στο λεγόμενο επίπεδο της εκλειπτικής, ένα επίπεδο που διέρχεται περίπου από τον ισημερινό του Ήλιου.

Κινούμενο σε μια κάθετη πολική τροχιά, το Ulysses επέτρεψε τη μελέτη του άστρου και του Ηλιακού Συστήματος υπό μια νέα γωνία, πάνω και κάτω από το επίπεδο της εκλειπτικής.

Τα τρισδιάστατα δεδομένα που μετέδωσε το σκάφος βοήθησαν σημαντικά τους επιστήμονες να κατανοήσουν τον ηλιακό άνεμο, ένα συνεχές ρεύμα σωματιδίων που πηγάζει από τον Ήλιο προς όλες τις κατευθύνσεις. Ο ηλιακός άνεμος από τη μία προστατεύει τη Γη από την κοσμική ακτινοβολία και δημιουργεί το βόρειο και το νότιο σέλας, από την άλλη μπορεί να προκαλέσει γεωμαγνητικές καταιγίδες σε περιόδους έξαρσης.

Έχοντας ολοκληρώσει την ονομαστική αποστολή του το 1995, το Ulysses συνέχισε να κινείται σε μια γιγάντια πολική τροχιά γύρω από τον Ήλιο που το έφερνε μέχρι την τροχιά του Δία.

Η θερμοηλεκτρική γεννήτρια του σκάφους, που παράγει θερμότητα και ηλεκτρικό ρεύμα από τη διάσπαση ραδιενεργού ισοτόπου, έχει αρχίσει να εξαντλείται και πλέον δεν μπορεί να εμποδίσει το πάγωμα του προωθητικού καυσίμου μέσα στη δεξαμενή του.

Σε μια ύστατη προσπάθεια να παρατείνουν τη ζωή του σκάφους τον Ιανουάριο, οι μηχανικοί της NASA και της ESA απενεργοποίησαν τα συστήματα επικοινωνίας για να διοχετεύσουν όλη τη διαθέσιμη ενέργεια στη θέρμανση της δεξαμενής καυσίμου.

Η επικοινωνία δεν ήταν δυνατό να αποκατασταθεί αργότερα και το σκάφος είναι καταδικασμένο να κινείται ανεξέλεγκτο γύρω από τον Ήλιο για αιώνες.

 

Σχετικό και πολύ κατατοπιστικό βίντεο για τη δράση του σκάφους υπάρχει εδώ (.mov 26,5MB)

 [via, via]

Σχολιάστε »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.
Entries και σχόλια feeds.

Αρέσει σε %d bloggers: