Πρωτοποριακή τεχνολογία μετατρέπει τα παράθυρα σε ηλιακούς συλλέκτες

Ιουλίου 17, 2008 στο 23:01 | Αναρτήθηκε στις Τεχνολογία | Σχολιάστε
Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , ,

Ερευνητές του MIT ανέπτυξαν μια σειρά διαφανών πλαστικών φίλτρων που μπορούν να διπλασιάσουν την απόδοση των σημερινών φωτοβολταϊκών συστημάτων, ή να τοποθετηθούν πάνω σε παράθυρα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα φίλτρα περιέχουν χρωστικές ουσίες που απορροφούν τα φως και το αναδρομολογούν προς τις άκρες του πλαστικού φύλλου, γύρω από τις οποίες βρίσκονται τοποθετημένα από φωτοβολταϊκά στοιχεία.

Οι χρωστικές των φίλτρων αφήνουν το 10% της ηλιακής ακτινοβολίας να περάσει, ώστε να φωτίζονται οι εσωτερικοί χώροι των κτιρίων, ενώ το υπόλοιπο απορροφάται από φωτοβολταϊκά στοιχεία μέσα στα κουφώματα των υαλοπινάκων.

Η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να γίνει εμπορικά διαθέσιμη σε 3 χρόνια. Οι ερευνητές εκτιμούν μάλιστα ότι τα φίλτρα θα μπορούσαν να επιστρωθούν σε  μεγάλα γυάλινα κτίρια και να τα μετατρέψουν έτσι σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας.

Τα οργανικά μόρια χρωστικής απορροφούν τα φωτόνια της ηλιακής ακτινοβολίας και τα εκπέμπουν εκ νέου σε διαφορετικό μήκος κύματος. Αυτά τα φωτόνια κινούνται στη συνέχεια στο εσωτερικό του πλαστικού και φτάνουν μέχρι τις άκρες του.

Εκτός από τα παράθυρα, το νέο σύστημα θα μπορούσε να τοποθετηθεί πάνω από τους ηλιακούς συλλέκτες ώστε να αξιοποιεί τα φωτόνια που χάνονται. Η προσέγγιση αυτή θα αύξανε την απόδοση των σημερινών φωτοβολταϊκών συστημάτων κατά 90%, εκτιμά η ομάδα του Marc Baldo.

Η ιδέα είχε προταθεί αρχικά τη δεκαετία του 1970, αργότερα όμως εγκαταλείφθηκε επειδή μεγάλο μέρος της ενέργειας των φωτονίων χανόταν ως θερμότητα πριν φτάσει στις άκρες των πλαστικών φύλλων.

[via, via]

Advertisements

Σχολιάστε »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.
Entries και σχόλια feeds.

Αρέσει σε %d bloggers: